sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Macroeconomie, Curs 2, an 1

Analiza macroeconomica se distinge prin practica agregarii . Aceasta operatiune de agregare semnifica sintetizarea rezultatelor economice individuale , cele care pot fi insumate in diferiti indicatori macroeconomici .

Contabilitatea venitului national.

Exista anumiti indicatori macroeconomici in jurul carora se invart mai toate analizele si teoriile economice.

Principalii indicatori de acest timp sunt :produsul global brut (PGB) , produsul national brut (PNB) , produsul intern brut (PIB) , produsul nartional net (PNN) , produsul intern net (PIN) , venitul national (VN) , venit disp. sau venitul pers disp. (VD) .

Produsul global brut (PGB) semnifica valoarea de piata a tuturor bunurilor si serviciilor productiei intr-o economie intr-o anumita perioada, de regula intr-un an .

Daca de exemplu intr-o economie exista bunuri si servicii atunci PGB poate fi scris ca :

Produsul national brut (PNB) semnifica valoarea de piata a bunurilor si serviciilor finale obtinute prin participarea agentilor economice nationale.Intr-o anumita perioadata de timp (1 an ) aceasta maniera de desfasurare a PMB-ului presupune realizarea urmatoarelor 3 clasificari :

1.In primul rand este vorba de valoarea bunurilor finale adica de luarea in considerare a valorii pe piata a bunurilor si serviciilor care se gasesc in stadiul ultim al Q lor . Se doreste astfel evitarea includerii in PNB atat a valorii bunurilor finale cat si a valorii bunurilor intermediare ce contribuie la realizarea bunurilor finale.

De exemplu in calcului PNB este luata in considerare valoarea unui automobil nou produs fara a mai fi luate in considerare si valorile componentelor acestuia , anvelopelor , de exemplu valoarea anvelopelor deja se incorporeaza in valoarea automobilului.

In tehnica statistica pentru eviterea dublei inregistrari este luata in considerare practica valorii adaugate. Asadar PNB-ul prin aceasta metoda se calculeaza prin luarea in considerare a VAB-ului realizate in fiecare stadiu al productiei , aceasta deoarece suma VA in toate stadiile de productiei prin care trece un bun echivaleaza in mod necesar cu valoarea bunului final .

Ce este valoarea adaugata ?? Este diferenta dintre valoarea de piata a produselor unei firme si valoarea factorilor de productie materiale procurate de la alte firme.

VA=VAL output – VAL input.

De exemplu : Fie o economie de tip mioritic in care exista 5 agentii economice dupa cum urmeaza.

CI=consum intermediar

PNB=17500

PNB=PGB-CI


2.In al doilea rand este vorba de valoarea Q realizata intr-o anumita perioada de timp . Se exclud asadar din calcului PNB bunurile si serviciile preexsitente perioadelor de calcul adica cele produse intr-un an anterior anului pentru care se calculeaza PNB.

De exemplu in caculul PNB a Romaniei in anul 2007 sunt luate in considerare doar locatiile construite si vandute in anul 2007.

Nu se iau in considerare locuitele construite acum un deceniu si care in 2007 se afla la a doua , a 3a sau a N a vanzare. Sunt insa impunse in PNB- ul anului 2007 suv. Agentiilor imobiliare chiar daca acestea intermediaza tranzactii cu apartamente vechi.

Comisioanele agentiilor imobiliare reflecta un serviciu curent care se distinge prin crearea de valori ad.

3.In al treilea rand este vorba de exprimarea bunurilor si serviciilor finale in preturile pietei adica in pretul care se stabileste pe piata potrivit raportului cerere oferta existent in cazul anumitor bunuri insa asupra carora sunt instituite impozite indirecte. Cum ar fi accizele asupra alcolului , tutunului , cafelei , benzinei apare o diferenta intre pretul cumparatorului si pretul producatorului.

Pretul cumparatorului = suma de bani pe care acesta o plateste pentru a intra in posesia bunului final respectiv . Acesta este un pret al pietei .(pp)

Pretul producatorului = suma de bani pe care producatorul acelui bun final o baga in buzunar in urma platii impozitelor indirecte pe vanzarea produselor sale . Acesta se numeste pret al factorilor (pf) pentru ca el sta la baza remuneratiei tuturor factorilor de productie care au parte la obtinerea acelui bun .

Pf=pp-impozitele indirecte

Produsul intern brut (PIB) semnifica valoarea de poata a bunurilor si serviciilor finale productiei intr-un an in interiorul unei tari .

De exemplu venitul incasat de un cetatean rom care lucreaza in Israel este parte a PNB l Romaniei si in acelasi timp parte a PIB in Israel .

Asadar diferenta dintre PNB si PIB consta in valoarea productiei realizate de cetatenii unei tari in exteriorul tarii respectiv minus valoarea Q realizata de straini in tara respectiva.

PIB=PNB-SS

SS= soldul cu strainatatea.

Adica diferenta dintrea valorile create de Romania in strainatate si valorile create de straini in Romania .

De foarte multe ori acesta distinctie intre PNB si PIB esre una neglijabila iar statistica macroeconomica a indicatorului utilizat cel mai frecvent este PIB-ul si datorita dificultatilor de masurare a valorii realizate de cetatenii unei tari in afara granitelor acesteia.

O alta categorie de indicatori macroeconomici este cea a indicatorilor neti.(PNN, PIN).

Acesti indicatori neti se calculeaza ca diferenta dintre .............................lor brut si valoarea deprecierii stocului de capital adica amortizarea.

Amortizarea se refera la o anumita parte din valoarea stocului de capital fix si care semnifica uzura respectiv consumul acestuia.

PNN=PNB-CCF(A)

PIN=PIB-CCF(A)

Se apreciaza ca indicatorii neti reflecta mai bine performantele economice fata de indicatorii de natura bruta.De exemplu la acelasi nivel al PIN un consum sporit de capital face ca PIB sa fie mai mare inca aceasta situatie nu corespunde neaparat unei imbunatatiri a performantelor economice. Aceeasi productie neta se obtine cu un consum mai mare de capital .

VN este un alt indicator macroeconomic obtinut prin intermediul unei operatii de agregare.

Dpdv statistic , contabil, VN este produsul national net in preturile factorilor.

VN=PNN‍‍‍ pf

Dpdv conceptual VN semnifica nivelul agregat al tututror veniturilor obtinute intr-o economie : salarii , rente , profituri . dobanzi.

In ceea ce priveste relatia lor cu fiscalitatea aceste venituri au natura unor venituri brute . Daca din ele se scad impozitele directe (impozitele asupra veniturilor) se obtin veniturile disponibile . asadar la nivelul intregii economiii V personale , D sau VD se calculeaza :

VD=VN-impozite directe +transferuri guvernamentale.

Probleme ale masurarii indicatorilor macroeconomici.

In general , economistii apreciaza ca indicatorii macroeconomici , PIB de exemplu . sunt instrumente adecvate de masurare a nivelului de trai. Cel mai adesea oamneii politici lasa impresia ca o crestere a PIB –ului semnifica de fapt o imbunatatire a nivelului de trau. Acest lucru nu este neaparat adevarat. PIB-ul nu constituie decat o expresie monetara a unei productii quantificabile , pe cand nivelul de trai comporta o multitudine de variabile greu sa imposibil de quantificat si a carur natura nu este una exclusiv monetara . Cu toate acestea PIB-ul pe cap de locuitor continua sa ramana indicatorul central al tuturor analizelor statistice de tip comparativ fiind considerat totusi un instrument rezonabil pentru aprecierea standardului de viata dintr-o tara.

Exista anumite domenii , respectiv activitati in legatura cu care determinarea PIB-ului se loveste de numeroase dificultati ori ambiguitati.

In primul rand in calcului Pib-ului nu pot fi luate in caonsiderare activitatile casnice . productia realizata in sfera economiei subterane , munca la negru .

In al doilea rand toate serviciile utilizare de catre stat in cadrul sectorului public sunt luate in cosniderare in calculul Pib-ului nu la valoarea lor de piatat ci la nivelul costurilor lor de productie. De exemplu in cazul unei univeristati private serviciile educationale desfasurate de aceasta intra in calcul potrivit valorii lor de piata . Valoare determinata in baza taxelor univeristare pe care studentii le platesc.In cazul serviciilor universitare de stat exista o exprimare a acestora prin intermediul unor preturi de piata deoarece in acesta situatie si in multe alte situatii de servicii publice (protectia persoanei si a proprietatii, servicii sanitare , etc. ) nu exista piete astfel incat formarea unui raport cerere oferta sa rezulte un pret . Toate aceste activitati publice sunt incluse in PIB la nivelul costurilor lor de productie adica la nivelul cheltuielilor pe care guvernul decide sa le efectueze in acele domenii.

In al treilea rand esre dificila luarea in considerare in calcularea PIB-ului a calitatii bunurilor si serviciilor daca aceasta calitate superioara nu se transpune in preturile mai mari pentru acele bunuri si servicii.Acesta este de exemplu cazul computerelor si in general a tehnologiei de varf , caz in care calitatea si performantele tehnologice se imbunatatesc spectaculos si preturile se reduc.

In al patrulea rand din factorii PIB unt excluse vanzarile-cumpararile de titluri de valori , tranzactiile finaciare, donatiile , cadourile desi din perspectiva economica a schimbului toate acestea sunt generatoare de bunastare , de utilitate , nu sunt insa luate in calculul PIB.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu